Dombház, earthship - 1 millióból önfenntartás?

A válasz egyszerű:
NEM.


Menj el kérdezz meg valakit, aki - még ha sok saját munkát is tett bele - fel tudott-e építeni ennyiből egy házat. Bármekkorát. Bármilyet.
Kedveskéim, az ilyen és ehhez hasonló remekszabott cikkekkel kapcsolatban,
amik rendre felütik a fejüket a neten, néhány fontos dolgot említenék meg, amin érdemes kicsit elgondolkodni. Először is az earthship nem dombház.
Ezek jórészt Amerikában, Ausztráliában épülnek, ahol sokkal szabadabban kísérletezhetsz ezekkel az épületekkel. Van egy végeláthatatlan földed, sok esetben sokkal szárazabb éghajlatod és a semmi közepére odarittyentesz egy earthsipet. A hatóság nem vacakol, mert egészen más rendszerben működik (ez nem azt jelenti, hogy jobban...), következésképp erre a fajta épületre egyébként is másként tekintenek. Használt autógumikból épül a fal vagy épp sörösüvegekből - még lehetne sorolni...az earthsip lényege a hulladék hasznosítása az
építkezésen és egy olyan rendszer kialakítása, ami visszaforgatja a felhasznált energiaegységeket...valójában azonban egyik sem önellátó. Sok szempontból sem. Senki nem beszél arról, hogy egy négytagú család téli zöldségigénye kb. 160 négyzetméternyi üvegházterületen termelhető meg (és akkor nem ettél mást), hogy a beépített technikai egységek is pénzbe kerülnek és azokat időnként majd cserélni is kell. Csak ezek a rendszerek, még ha tákolod is, többe kerülnek néhány ezer dollárnál. Ez a szám erős csúsztatásokkal jön ki
egyébként, de józanul senki nem gondol bele. Számoljatok már utána, hogy alaphangon menniybe kerülnének egy ilyen házra például az ablakok...hacsak nem bontottan szerzed be valahonnan puszira - és itt meg is áll a költségvetés...Vagy elég ha csak az engedélyezéshez szükséges terveket és számításokat nézed, hopp újabb százezrek mentek ki az ablakon...nahát. És akkor még nem történt semmi.
Ébresztő.
Ugyanez a dombházakra is érvényes. Naponta kapjuk meg a "mennyibe" került a házatok?" és a "de jó, hogy önfenntartóak vagytok" mondatokat.
A válaszaim egyszerűek: majdnem ugyanannyiba került, mint egy hagyományos ház - és nem azért, mert annyi plusz munka volt vele. És nem, nem önfenntartó, de azért ízlelgessük már kicsit ezt a szót...mit is jelent?
Annyian dobálóznak vele mostanság, hogy komolyan elpattant a béketűrésem.
Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mindent, amire szükségem van az életben maradáshoz, a rendszereimen kívül eső, olyan plusz energiabefektetés nélkül teszem meg, amitől függésbe kerülnék. Elmű-csekk. Tehát a házat nem kell fűteni, mert elviselem télen, hogy 15 fok van benne, nem vásárolok semmit, hiszen mindent magam termelek meg...még a tüzifát is. Nem elmegyek és kivágom, hahó...Minden más fűtési rendszert már elő kell állítani. Egyszerű dolgot kérdezek: ha önfenntartó vagy és ennek kritériumainak valóban megfelelsz, akkor hogyan és mivel is mosol fogat? És ahhoz mindent Te állítasz elő?
És van még soksoksok ilyen kérdés...ennyit az "önfenntartásról". Nyilván, most eléggé sarkítva írtam le mindezt. A magam részéről nem tartom jónak azt a fajta szemléletet, amivel mostanában az önfenntartást túlhisztizik, miközben sokaknak halvány fogalma sincs róla, hogy valójában az mit is jelent és az mennyi áldozattal is jár az eddigi életéhez képest.
A dombház, earthship, bármilyen hasonló elvet képviselő ház attól lesz élhetőbb, hogy hosszú távon valóban képes redukálni többé-kevésbé az energiaigényt. Fűteni azonban kell, melegvíz kell...de hát van napkollektor! ...azt nem pénzért adják? és a szervízigényével mi lesz?

Szóval, mielőtt nagyon elabajgatjuk magunkat ilyen és ehhez hasonló tévképzetekkel, inkább nézzünk körül, kérdezzünk, szerezzünk információt és válasszuk ki azt, ami számunkra a legélhetőbb. Kevesen vannak olyanok, akik a mostani rendszerből egy ugrással képesek a valódi önfentartásra...

S hogy mit lehet 1 millió alatt építeni? Hát, kb. ezt.