Legyen a dombház építés mindenkié!

Mert most nem az. 

A mostani helyzet, a hatóságok olykor fenékkel való hozzáállása, a hiányos szabályozás, az ismeretlentől való félelem, az előítéletek, a pénztelenség, a szakbarbárkodás az építőiparban, mind ez ellen a dolog ellen működnek.
A domház építés nem misztikus, ködös elfoglaltság, amit csak néhány kiválasztott tud véghezvinni, de kiemeli azokat a sorból, akik hajlandóak a szívükkel gondolkodni, alkotni és MERni. Egyszerűen azért, mert ennek az építése igényli a sémáktól, a berögzöttségektől való elszakadást.
Mégsem lesz ettől kiváltság.
Sem az építőnek, sem az építtetőnek.
Nem lenne szabad annak lennie. Nem lenne szabad ezeket a dolgokat úgy működtetni, mint valami szuperkülönleges dolgot, miközben egyáltalán nem az. Mint ahogyan már ezelőtt sokan próbálták világmegváltó ötletként kezelni az itt felvonultatott, át nem gondolt technológiai alkalmazásokat és a dombház építés ötletét.... Nem ettől lesz valami egyedi. Hanem attól, ahogyan azt megcsinálják.
A dombháznak nem kell egyedinek, különlegesnek lennie, bármennyire is annak tartják sokan vagy annak akarják láttatni. Megjelenésében mindenképpen az, de kedves olvasó, értsd csak meg, most nem erről írok. Arról írok, hogy Te, aki most ezeket a sorokat olvasod, elképzeled talán, hogy neked is lehetne ilyen otthonod - ez ne legyen elérhetetlen. Ne gondolja senki azt, hogy ez egy megfoghatatlan tudás, ami csak néhány embernek adatott meg.
Igen, tagadhatatlan, hogy kell hozzá némi tapasztalat. Nyilván anyagi háttér is, de ez mindig kell, ha valaki építkezésre adja a fejét. Én most a szívről beszélek. Arról a motorról, amitől egy hagyományos, szögletes ház is csodálatos életérré válik. Ugyanettől a törődő odafigyeléstől válik otthonná egy dombház is. Jó tapasztalatokkal teli munkaerő kell hozzá csupán, amiből - ez sajnos tény - kevés van. De ettől még nem lesz kiváltság. Ennyi erővel a normálisan megépített ház is az, midegy, hogy gömbölyű-e a teteje vagy sem.
Ne higgjük el azt, amikor fennsőbbséges hozzáértéssel próbálnak meggyőzni minket arról, hogy valaki valamihez egyedül ért az egész világon. Ez valójában kevés esetben van így, mégis ennek zászlaja alatt lehúzások, hazugságok, szakmai zsákutcák tömkelegét találjuk.
Szerencsére akadnak bőven olyanok, akik szeretnének és tudnak is változtatni a magyar építőipar méltán rossz hírén, mégsincs olyan, aki egyedülállóan ért a dombház építéshez - ezt senkinek ne higgyétek el. Olyan van, aki már esetleg épített ilyet és van tapasztalata - de ez kis bátorsággal bárkire igaz lehet.
Ne féljetek álmodni arról, hogy ilyen házat szeretnétek, ne higgyetek azoknak, akik lebeszélnek róla, hallgassatok arra, amit a szívetek mond.
Haladjatok ezen az úton, ha úgy érzitek, ezen kell haladnotok és lássátok az életet a kerubok szemével.

"Érezzetek az elmétekkel és a szívetekkel gondolkozzatok."


Szeretettel
Zsizsik