2011. október 7., péntek

Mik is azok a dombházak?

A dombház nem új találmány. Mindenkinek élhet emlékeiben kép arról a kis vityillóról a nagypapa szőlőjében, ami a földbe vájva, földdel borítva adott menedéket hol a hideg, hol a meleg elől. Vagy az ősi barlanglakások is mind ugyanazt a célt szolgálták. Ez a fajta építészet nem újkeletű, több ezer évre nyúlik vissza, ilyen lakásokat szerte a világ minden táján találni, és építik is őket a mai napig. A dombház/földház esetében a téma ugyanaz, a kivitelezés már más. Tulajdonképpen minden olyan épület annak tekinthető, amit 60-70, olykor 100 cm vastagságban földdel borítanak be - tetőcserép helyett és/vagy valameddig földbe süllyesztik. Alakíthatósága, formagazdagsága ezeknek az épületeknek egyedül a tervezőn és a megrendelőn múlik, kivitelezhetetlen dolog nem létezik,
maximum nincs rá elég pénz.
Elhelyezkedésük is igen változó: síkvidéken ugyanúgy felépíthetőek, mint domboldalakon és lankákon, ez a két sajátos eltérés adja aztán a ház struktúrájának jellegzetességeit. Más dombházat lehet építeni egy egyenletesen sima terepre és másmilyet lankásra, esetleg lejtősebbre is. A ház szintén mesél a tulajdonosról is: a legtöbb földház építtető jellemzően távol mindentől szereti elhelyezni a "várát", tipikus a falu utolsó utcája - mint például nálunk is.
Ahogy a főépítész mondta:
- Azért lehet, hogy meggondolnák a tervtanácsban kétszer is, ha egy ilyet a falu köpontjába akarnának tenni...
www.elohazak.com
A térelosztása, formavilága mindegyiknek igen változatos, nehezen találni két egyformát. Az alapvető elgondolás szerint centrális elrendezésűek, de akadnak definiálhatatlan formájúak is - -ezek általában a terepviszonyokhoz vagy egyéb adottságokhoz igazodva érik el végső elrendezésüket, sokszor egy egyenes fal sem lelhető fel bennük. A geometriai formák sokszínűen megjelenhetnek, mint a dongaboltozatos helységek és folyósók, kupolák, vagy épp sokszögletű terek. Szabály nincs.
Kivitelezésében egy normál házra hajaz, hiszen meg kell valahogy építeni. Alapot kell ásni, a falakat vagyis a "héjat" aztán készíthetik ezer dologból a vasbetonon át a vályogtégláig. Erre kerül aztán egy víz és hőszigetelő réteg, majd a föld. Végül jöhet a fűmag és a bárány, ami nyírja. A bionak hívott házak egyszerűen attól biok, hogy csak természetes anyagokat használnak az építkezés során, fontos elem egyébként a fa is.

Miért jó?
Mert szép. Összehasonlíthatatlan egy akárhogyan megtervezett, szofisztikált, normál lakóházzal. Egyszerűen azért, mert természetesebb. Ehhez ráadásul még energiatakarékosabb is. Ehhez csak idéznék egy idevágó cikkből:
"A dombház építése többé-kevésbé annyiba kerül, mint egy azonos méretű hagyományos épületé. Az üzemeltetése, fenntartása viszont lényegesen gazdaságosabb annál. A földház téli, belső hőmérséklete fűtés nélkül sem süllyed 12-13 C alá, míg egy hagyományos épület lassan, de biztosan közelíti a kinti hőmérsékletet. Így amíg hagyományos ház fűtésének folyamatosan a kinti hőmérséklettel kell versenyezni, addig a dombháznak 12-13 fokról indulva csak 10 fokot kell kipótolni az ideális hőmérséklethez, ez óriási előny.

 Ugyanakkor a dombház nyáron sem melegszik 22-23 fok fölé, így sem klímát, sem ventilátorokat nem kell üzemeltetni. A világítás is gazdaságosabb, mert a kupolás világítók fénycsapdaként működnek, jobban hasznosítják a fényt, mint a síkablakok, ezáltal szürkületkor később kell villanyt kapcsolni egy dombházban, mint egy hagyományosban. Összességében a fűtésre és világításra a dombház a hagyományos ház fogyasztásának mindössze csak kb. 60%-át használja el. Ha ezt alternatív, megújuló energiaforrásokkal (hőszivattyú, napelem, napkollektor, szélkerék) is kiegészítjük, ez a mennyiség tovább csökkenthető."
www.elohazak.com
És mi a hátránya?

Hogy kevesen ismerik. Emiatt nincs rá eső és vonatkozó szabályozás, hiszen egy kör alakű házon, ami félig kilóg a földből, igen nehéz építménymagasságot vagy homlokzatmagasságot számolni...Éppen emiatt a helyi műszaki osztályok és hatóságok hajlamosak eleve fenékkel menni a dolognak, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem ismerik, tehát nem akarnak vele foglalkozni. Ha bemutatsz egy ilyen tervet, akkor rossz esetben jön a "- Na ezt azért NEM lehet megoldani, mert....", nem pedig az "- Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy..."
Bárki, aki dombház építésére szánja el magát, számoljon a szakhatóságok malmaival.
A másik problémát a kivitelezés jelentheti. Sajnos a magyar színvonalat ismerve, ha egy amolyan igazi "mesterembernek" megmutatunk egy ilyen alaprajzot, biztosan meg fogja kérdezni, hogy nem Burda szabásminta-e. És mint tudjuk, a kőműves vizsgán egyenes falat kell tudni rakni. No, hát ezekben a házakban olyanból van a legkevesebb. Márpedig ennél a háznál fokozottan érvényes a pontos munkavégzés, különben beszakadó kupolák vagy beázás vagy más egyéb nehezen megoldható dolog lesz a vége.
De ezeken túl, én azt mondom, semmi esetre sem építenénk normál típusú családi házat. Azt meghagyjuk másoknak. Mi csak nagyon-nagyon örülünk, ha ez majd egyszer elkészül.

Bárki, aki ezzel kacérkodik, előbb gondolkozzon el: hóbortból, esetleg a gázművektől való félelmében akar a föld alá bújni vagy azért mert valóban képes és szeretne szemléletet váltani?
Ez a ház az utóbbiról szól.