2013. szeptember 29., vasárnap

Mert él...

...amikor a ház tervezési fázisban volt még, amikor a telken még csak fű, fa és virág volt, a hely már akkor is élt. Kinek hite szerinti elképzelésére bízom, hogyan, de tagadhatatlanul volt valami azon a helyen, ahol aztán a ház felépült. Olyan erő, amely egyszerre volt lágy és kemény, engedékeny, mégis ellentmodást nem tűrő, szeretettel teli, mégis határmezsgyét húzó azok számára, akik nem érzékelték annak minőségét, azt az áramlást, ami ott táncát lejtette. Mint ahogyan akkor még mi sem igazán...
Túl az elmúlt 2 éven, amióta elindult a folyamat, nap, mint nap tapasztaltuk, hogy egy önálló létezés erejével mutat utat ott valami, ami a mi tudatunk számára oly nehézkesen befogadható. Érzékeink azok, amelyek így vagy úgy segítenek abban, hogy pillanatokra megérkezzen felismerése annak, hogy az ott élő lüktetés szövedékében létezünk, amióta csak életre hívtuk a házat.
Létezése olyan, mint egy letétemény, deklarációja mindannak, ami ebben képviselhető és képviselni kellett volna, megnyilvánulása mindannak, amit ember tanításként csak kaphat élete során. Ha akarta, állt rendületlenül, ha akarta összedőlt, elengedve, letépve magáról mindazt, amit feleslegesen aggattak rá. Minden energia, ami ennek nem megértéséből fakadt, így vagy úgy pusztítva mutatta meg magát. A tanítások nem megértése, az álspiritualitás, az egók gőgje és arroganciája gyengítette és omlasztotta a rendszereit, viharként tépázva szerkezetét - és mégis állta. Hiszem azt, hogy állni akar. Most is. Mindegy, hogy bedőlt-e a műhely, mindegy, hogy meg kell-e erősíteni a kupolákat - rendben lesz.
Nehezen felfogható, hogy az ott élő létezés erősebb mindannyiunknál, tisztább értékeket hordoz bárki által felállított és vélt helyes értékrendeknél. Ő csak VAN.
Mint ahogyan mindannyiunknak egy egyszerű látásmódot kellene magáévá tennie. A megfelelni vágyás helyett saját bensőnk igazsága és hite szerint élni, cselekedni. Tetteink mozgatórugója legyen az igazzá válás a latolgatás és játszmázás helyett.
Sokat tanít nekünk a ház és mindaz, amit képvisel ebben a világban. Minden nap döbbenünk rá, még meg nem értett igazságokra, melyek egyre inkább erősítenek bennünket - ezáltal őt is.
Félelmeink és reménykedéseink helyett bizonyosság van bennünk. Bizonyosság, amely elvehetetlen. Túl a falakon, habarcson, beton és vas keverékén, életre hívtunk valamit, amiben magunkat tanuljuk meg elfogadni...

Ne jók legyünk, hanem igazak. 


2 megjegyzés:

 1. Kedves bogarak, ámulva nézem a kanosszajárást, én sosem vágtam volna bele ilyenbe, bár kísérletezek magam is szokatlan építészeti eljárásokkal.
  Csak egy nagyon halkan suttogó észrevételem volna a kupola tetejéig tartó földvisszatöltéssel kapcsolatban. Függőleges, ráadásul földből készült falnak kell megtartania egy állandóan mozgó, szárazságban zsugorodó, nedvességtől, fagytól duzzadó földtöltés, ami egyre erősődő nyomást fog generálni a szerkezetre. Ez tényleg tutira ki van számolva statikailag, beleszámolva az agyagos föld mozgását is?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kérdés jó, a válasz: igen.
   A nem egyenletes földterhelésből adódó erők elég széles skálán képesek terhelni a falakat, de ez a nyomás nem "egyre erősödő". A földfeltöltés maximalizált nyomásértéke már tartalmaz több tonna esőt és havat is, ennél száraz időben pedig csak kevesebb van rajta. A föld pedig mindig ugyanannyi. Egyedül a terhelés nagysága változik, szezontól függően, de a -tól-ig érték ugyanaz. A tégla nyomószilárdságát megvizsgálva, illetve a megfelelő statikai számításokat másfélszeres biztonsági ráhagyásokkal elvégezve kimondható, hogy a szerkezet "állja a helyét". Ez jelenleg egyedül a kupolák falazatánál nem igaz. Ott betonbordákkal erősített szerkezet készült, azonban elkövették azt a szarvas hibát, hogy nem teljesen kiszáradt téglákat építettek be a bordák közé. Emiatt a beépített tégla kiszáradás után bekövetkezett zsugorodása miatt, hajszálnyit, de elvált az őt közrefogó betonbordáktól. Emiatt ezek statikailag már semmiképpen nem dolgoztak együtt, az újabb számítások szerint mindeképpen megerősítésre volt szükség, ami épp most van folyamatban.
   Ezután a héjszerkezet rendben lesz. Akár elefántok is táncolhatnának rajta - de a kupola nem szereti a dinamikus terhelést. Tehát elefántok nélkül, csak föld lesz rajta. Bár ismerve a szomszéd kecskéit, néha ők is.

   Törlés