2013. november 13., szerda

Hogyan adjunk el homokot a sivatagba?

avagy 

parasztvakítás Élő Házak módra

Az alábbi print screen a mai állapotot rögzíti az Élő Házak weboldalán, de már jó ideje fenn van, amióta világmegváltásra adták a fejüket.. Érdekes információkkal lettem gazdagabb... A szomorú az, hogy a mai napig ezzel adják el magukat, a mi építkezésünkön készült fotókat mellékelve, mert más nagyon nincs nekik...
Olvassátok figyelmesen.


"Az építőipari kivitelezés egy olyan szakma, ahol mind az ügyfél, mind a vállalkozó folyamatosan tanul. Aki nem hajlandó tanulni, az előbb-utóbb kiesik a rendszerből. Itt sokszor előadódnak olyan helyzetek, amelyek mindkét fél érzelmeire igencsak hatással vannak. Ez dombházak kivitelezésénél hatványozottan így van. Nem maga a szituáció az, ami minősíti az embereket, hanem az erre adott válaszaik. A kérdés az, hogy tudunk-e együtt mosolyogni a végén?

Fontos, hogy mindkét fél tisztában legyen azzal, hogy ez egy olyan folyamat, ahol mindig fogunk szembesülni előre nem meghatározható kihívásokkal és azzal is, hogy ezekre együtt kell tudnunk megtalálni a legjobb megoldást, úgy hogy közben nem veszítjük szem elől a célt.


Dombház – Falazás

Dombházakat és földtéglás rendszerű házakat kivitelezni nem egyszerű. Mivel sajnos kevesen vannak már, akik még nagy tapasztalattal rendelkeznek ilyen téren, így sokszor magunknak kell megszereznünk azokat. Mi sem úgy születtünk, hogy ezeknek a birtokában lettünk volna, de az évek során az építkezéseken a folyamatos fejlesztések és kísérletezések eredményeképpen olyan értékes információkhoz jutottunk, amit bátran mondhatunk egyedülállónak a maga nemében. Ennek persze megfizettük az árát is nagyon keményen, de cserébe kaptuk a tudást és a tapasztalatot amelynek értéke számunkra felbecsülhetetlen és amely minden esetben erősíti a rendszerünket, mind a tervezési, mind a kivitelezési oldalon. Ilyen esetben ugyanis a két terület egymás nélkül nem működik.

És mi a cél? A ház megépülése? A közös élmények? A közös fejlődés? A tanulás? A példamutatás? Valami merőben új dolog létrehozása? Esetleg ezek együtt?

Valójában, mindenkinek a személyiségétől, neveltetésétől és helyzetétől függően más. A mi részünkről viszont az, hogy mindeközben jól érezzük magunkat és egymást a megrendelőt is beleértve és a vége tényleg az a bizonyos mosoly legyen.

Legfontosabb alapelveink a kivitelezés során:
- tiszteletben tartjuk az alkotás szellemi jelentőségét
- csak komplett, minden szakágra kiterjedő kiviteli terv birtokában fogunk hozzá a munkához
ha változás van, akkor csak a megváltozott terv birtokában fogunk hozzá
- folyamatosan kapcsolat működik a tervezési és a kivitelezési oldal között
amennyiben a tervezés is nálunk van, úgy garantált a szükséges információk átadása
a szükséges minőséghez ragaszkodunk, még akkor is, ha jelentős anyagi előnyökkel kecsegtetne bármelyik fél számára, ha engednénk belőle
- igyekszünk az építkezés során a lehető legkevesebb hulladékot előállítani
- igyekszünk a lehető legtöbb helyi növényt meghagyni – ha mégsem lehetséges akkor a tulajdonossal egyeztetve áthelyezzük
- folyamatosan fejlesztünk, ennek eredményeképpen a lehető legtöbb természetes anyagot használjuk
- amikor hibázunk, mert mi is hibázunk, akkor azt kijavítjuk a saját költségünkön
- rendelkezünk felelősségbiztosítással, mert a megrendelőnek és nekünk is érdekünk, hogy váratlan
helyzetekben is legyen megoldás"


Inkább nem mondok semmit.