2013. október 16., szerda

A Bizalom ára - avagy Élő Házak kontra szavahihetőség

Az alábbiakban egy olvasói levelet közlök veletek, aminek a története egyszerre döbbentett meg és háborított fel. Egy olyan Hölgy írta, aki szintén kapcsolatban állt Válóczy Balázzsal és az Élő Házakkal, mígnem az Élet úgy hozta, hogy ránk talált. Még időben. Azonban az Ő kanosszája is igen szomorú. Ismét csak az emberség, a korrektség teljes hiánya az, amivel újra szembesülnöm kellett az esete kapcsán...
Megkért, hogy tegyem fel és osszam meg veletek azt, amin keresztülment.

"Szeretném elmesélni a történetemet. Jómagam már okultam belőle, hátha ez másoknak is sikerül.
Kicsit hosszú lesz, de akinek van kedve, ne habozzon elolvasni!

A történet réges-rég kezdődött.
Évek óta hiszem és élem, hogy az alternatív megoldások viszik előre a világot. S ez az építkezéseknél is így van.
Öko – tudatosság, fenntarthatóság, minimalizált fogyasztás és egyebek.
Ahogy nézelődtem, érdeklődtem, utána olvasgattam, konferenciákra jártam, informálódtam, egyszer csak szembejött velem egy olyan ház, ami mindazt meg tudja valósítani, amiben hiszek.
Megláttam és egy pillanat alatt beleszerettem egy olyan házba, ami a föld alól kacsintott ki rám. A haja tiszta fű és növényzet volt, a szemei ragyogó csillogással villantak rám. Egy dombház volt. Aki már látott ilyet, tudja miről beszélek.
Él. Létezik. Önálló tudattal bír.
Szerelem volt.


Eltelt pár év, s ekkor egy konferencián találkoztam Válóczy Balázzsal. Ahogy beszélt, és amiről beszélt azt éreztem, hogy ezek a gondolatok az én hitem, ideám, szavaim, elveim is.
S mindezt egy házban lehetne manifesztálni itthon, Magyarországon is. Ujjongtam örömömben.
Amiről beszélt (konkrétumok szintjén- visszakerestem az akkori jegyzeteimet):
 Típustervek- mert így is egy közösség része vagy és nem terhel egyénileg a hatalmas tervezési költség.
 A ház energia igénye alacsony, és könnyen fenntartható.
 Olcsó kivitelezés (itt konkrétan 3 éve 12-14 Mft-ról beszélt, amelyet csökkenteni szerettek volna. Terveik szerint egy dombház felépítése, földtégla felhasználásával, csökkentett igényszinttel pl: alomszék, akár 9-11 Mft-ra is redukálódhat).
 Munkaerő költség csökkentése – azzal, hogy a barátok, családtagok aktívan és tevékenyen részt vesznek az építkezésen (bár ugye ez hatóságilag tilos) de hát mindent meg lehet oldani.

Csak egy apró megjegyzés, így a történetek tükrében - Könyörgöm, el ne higgyétek!!!!

A történet folytatódik:
3 évig tartottam Balázzsal a kapcsolatot. Folyamatosan egyeztettem vele, közben telket kerestem, eladtam a házam. És persze ahová beengedtek, elmentem megnézni a dombházakat élőben. Beszélgettem a tulajdonosokkal. (bár akkor még nem hittem, hogy jelentősége lesz, hogy egyik házat sem a Balázs tervezte és kivitelezte, hanem Hegedűs Zsolt, aki Balázs tanára/mentora volt.)

És akkor itt kezdődik az igazi történet és kálvária.
Találtam egy kedves telket – Domonyvölgyben. Abszolút megfelelt az igényeimnek. Ekkor riasztottam Balázst! Kértem jöjjön el velem, nézze meg a telket megfelel-e egy dombháznak és hogy a költségek, melyekről eddig csak hipotetikusan beszéltünk, megállják-e a helyüket.
Nagy-nagy lelkesedéssel el is jött. És mindenre azt mondta: IGEN. (bár a telek kicsit homokos, de megoldjuk, és Igen. Persze hogy megállunk 16-18MFt körül - mondta ő)


Első meglepetés
Ekkor alá is írtuk azt a szerződést, ami az építési engedélyek és a kiviteli tervek készítésére szólt.
Ekkor jött az első meglepetés. Talán már itt gyanakodnom kellett volna! De hát a szerelem vak –mármint a dombház szerelem. S a bizalom, amit a több éves kapcsolattartás során a Balázsnak szavaztam, talán még nagyobb vaksággal sújtott.
Az építési engedélyezési tervért 340.000 Ft-ot kért el, a kiviteli tervért pedig 480.000 Ft-ot. Itt azért elkapott a csuklás. Hogyan is állja meg akkor a helyét „a közösségi elvet képviselünk” gondolat, amit oly intenzíven hangoztatott minden konferencián?

Hogy világos legyen: én egy típustervet vásároltam, amit csak (és hangsúlyozom csak) adaptálni kellett a telekre, hiszen a tervek már megvoltak. Megint egy apró megjegyzés: az általam megvásárolt típusház Br: 72nm, Nettó: 68nm. Majd matekozzatok utána (főleg a végén)! (Megjegyzés összehasonlításként: mi, Zsizsik és Moly csak hangyányival fizettünk többet egy egyedi tervezésű, háromszor ekkora házért. A Szerk.)

Mellesleg, utána lehet nézni a tervezői kamara milyen díjakat javasol egy-egy ház megtervezésére. Hát azért Balázsé jóval felülmúlja ezt.
Sajnos elhittem, hiszen a Balázs ezt is megmagyarázta: „ez egy speciális építés, speciális tervezés, speciális statikát igényel…)

Szerencsémre, csak 164.000 Ft előleget fizettem, majd amikor elkészült az építési engedélyezési terv, azt teljes összegében, 340.000 forintot kifizettem.

Közben elkészült csekély 200.000 Ft-ért a talajmechanikai vizsgálat. Sajnos csak a telekvásárlás után. Bár itt hallgattam volna, ha kaptam volna szakmai irányítást a Balázstól, hogy először végezzünk talajmechanika vizsgálatot, hogy tudjuk mennyire kell megerősíteni az alapot és ez majd mennyi plusz költséggel terheli az építkezést. Nagyon jó lett volna, ha ezt a segítséget megkapom a telekmegvásárlás előtt. De nem kaptam.
A vizsgálat kimutatta – ami egyébként látható is volt. A talaj homokos és laza. Nagyon.
Jaaa. Mit is jelent ez? Földcserét a ház alatt és megerősített beton alapzatot. Persze ezek után azonnal jelezték a Balázsék, hogy ez akár 3-4 Mft-al is megnövelheti majd a teljes ház kivitelezésének költségét.
Hááát….Igen. Mit tehetnék? Persze, hajrá előre. Ha már itt van ez a csuda telek, akkor ezen már nem akadunk le. A kb 16MFt + 3MFt talán még belefér.

S izgatottam vártam a kiviteli tervet, amelyben mindent meg kell határozni, a konnektorok helyétől kezdve, azt is hogy hová kerüljön a hűtőszekrény. Mert ugyebár az építés során ehhez konzekvensen és szigorúan tartani kell magukat – mondták ők.
Folyamatosan ígérték, (mivel kértem) a viszonylag pontos költségvetést, a kiviteli terv mellé.
Eltelt 1-1.5 hónap. Lassan készült az a kiviteli terv. Árakról senki nem beszélt.
Jaj bocs! Tévedek, mert egyszer összehívtak egy találkozót, ahol bemutatták az új embert, aki a cég élére állt. Azért mert azt, aki eddig ezeket a dolgokat intézte, kirúgták. S erről nekem rendkívül fontos volt tudnom. Hmmm……(Megjegyzés: az új tag végül nem állt a cég élére. Saját szerencsérjére és másokéra is. A Szerk.)
Az új emberünk fél füllel hallgatva a beszélgetésünket egyszer csak úgy félvállról odavetette, hogy ami az igényem, az nem áll meg, csak 25 millió körül.
Háát, biztattam magam, azért a Balázs soha nem erről beszélt.
És csak hogy tudjátok mik voltak az igényeim. Villany, víz, a kút vízét felhasználhatóvá tenni a fürdőszobában, egy alternatív szennyvíztároló- amit persze kell szippantatni, de élő baktériumos. Ja és Caleo fűtés- ami ugye elektromossággal működik, de tudtam hogy a napelemeket nem kalkulálják bele a ház árába most.
Jó lenne internetet használni, no meg be lett tervezve egy búboskemence. Még volt egy igényem, hogyha majd egyszer úgy akarom, akkor a riasztót csövezzék be a házba.
Ennyi. Mindenzt egy nagyobb panellakás méretben.


Na és akkor jött a fekete leves.

2013 szeptember vége felé megkaptam az árajánlatot. Szerintetek mennyi lett?


Br. 36.000.000 Ft.


És persze ebben az árban nincs benne a kerítés, a fedett kocsi beálló, a melléképület, a napelemek.
Azt hiszem itt sokkot kaptam.
Azt éreztem nagyon durván át lettem verve. 16-18Mft-ból hogy lett 2-3 hónap leforgása alatt (a telek megvételének időpontjától) pont a duplája?????
Ezt magyarázzátok meg nekem?

Az ő válaszaik:
 Talajcsere
 Nem alkalmas a föld. Szállítani kell a földtéglát. – a talajcserét elfogadom, a megerősített alapzatot is. No, de aki utánajár a földtéglának tudja, hogy az előállítási költsége kb 110Ft/db, és ha erre rájön a szállítás költsége, mert mondjuk nem alkalmas a talaj, akkor is kb ugyanott vagyunk, mint a rendes építési anyagoknál. Pl.: tégla. (Megjegyzés: marhaság. Nekünk is szállítani kellett a téglát. A Szerk.)
 Műszaki tartalom- milyen műszaki tartalom???- kérdeztem én.
Konkrétumokat azóta sem láttam. A további egyeztetések során is csak olyan táblázatot láttam ahová fel van írva egy nagy kategória (Pl: szerkezetkész ház), s mellé rendelve egy összeg. Részletek sehol.
Hát köszii!!! Én ezt nem tekintem pontos elszámolásnak és precíz árkalkulációnak. Bár lehet, hogy volt nekik ilyen, csak azt sosem láttam.

Persze a beszélgetésünk során, amikor megpróbálták ártatlan szemekkel eladni nekem a 36 misit, akkor a kérdésemre, hogy lett ez ennyi- a válasz: a Sanyi, a volt kollégánk, akit már kirúgtunk, mindig ő tervezte az árat.
Újra köszönet a válaszért!
Balázs, te nem voltál ott? Nem egy céget képviseltetek???

Hazamentem. Először is sírtam. Nem tudok, és nem is akarok ennyi pénzt kifizetni. Aztán elkezdtem végiggondolni: Mi van? Hogy jutottunk ide?

Jeleztem feléjük, hogy ez így nem megy. Gondolkozzanak ők is, hogy hogyan lehetne csökkenteni a költségeket.
És jöttek a javaslatok:
 Majd csak egy szobát csinálunk meg, a többit később. – Szerintetek ez reális költségcsökkentés???
 Kivesszük a riasztót – aminek csak a becsövezését kértem.
 Csökkentjük a műszaki tartalmat- Mit??? Mit csökkentünk azon, hogy minden szobában van 1-2 konnektor, meg lámpatest kiállás. Bár nem értek hozzá és lehet, hogy sokkal több mindent tartalmaz, de ez soha nem lett elmagyarázva nekem.
 Fűtsek vaskályhával- ja, egy 22-25 milliós házban fűtsek vaskályhával, mert ennyi lett az új ár.

Szóval egy hét leforgása alatt, amikor jeleztem, hogy nem fogadom el a 36 Mft-ot hirtelen lett először 25, majd az azt követő héten 22.


Szerintetek???? Min tudtak csökkenteni, hirtelen 14 Mft-ot? De itt is volt ám magyarázat. Balázs azt mondta: „elszámoltam magam”.
Ezek után, hogy bízzak meg bennük?
A válaszom egyszerű: SEHOGY!!!


Végkifejlet
Elmondtam a Balázséknak, hogy nem bízom bennük tovább, hogy úgy érzem átvágtak. Nem hiszem el a szakértelmüket. A telket miattuk vettem meg (hisz akkor megbeszéltük szóban a ház árát) és ha én ezt az új árat anno tudom, akkor soha nem vágok bele ebbe a projektbe, még a telekvásárlásba sem. Nem indulok útnak. Nem adom el a saját házam…..
Élő ház ide, Élő ház oda, tombolhat a szerelem, akkor sem indulok neki, hisz látom a saját anyagi kereteimet.
Szóval szó szerint átvágtak!


Nézzük csak mit is ír a jog?
A kezdeti ártárgyalásnál szóban megajánlott 16MFt. Ha ők építettek már házat tudniuk kellett volna mennyiből jön ki körülbelül. Ha nem építettek, de így adták el magukat egyrészt inkompetencia, másrészt átverés, harmadrészt nem szép dolog egy emberre kenni (Sanyira) a dolgot, hiszen ők egy cég voltak, s vállalniuk kell a felelősséget.
Ha mégis van szakmaiság, a kezdeti árajánlat esetén felmerülhet a megtévesztés gyanúja.
Mivel az ő előzetes árkalkulációjuk alapján vásároltam meg a telket és indítottam el az egész projektet a végleges ár (36Mft) tekinthető talán Biztatási kárnak????
Minek tekinthető akkor ez? Megtévesztés, Biztatási kár, Átverés…????
Ki – ki döntse el saját maga.


A történet még nem ért véget. Hisz van egy élő szerződésem, amely a kiviteli tervre szól. Viszont ezt nem szeretném átvenni, hisz olyan árat kalkuláltak amelyről soha nem volt szó. Kíváncsian várom, hogyan reagálnak, hogyan lépnek fel velem szemben. Követeléssel vagy saját hibáik és tévedéseiket beismerve felelősséggel??

Ígérem megírom!




Közben találkoztam a Zsizsik és Molyal. Régen is olvastam a blogjukat, csak az utóbbi pár hónapban, mióta én is aktívan belevágtam a telekvásárlás, tervezés folyamatába már nem. SAJNOS!!!! – ezt kell hogy mondjam.
Ők voltak olyan kedvesek, hogy megmutatták az Élő Házak által tervezett és kivitelezett házukat. Döbbenetes. Nem vagyok szakértő, de a látvány magáért beszélt. Vizes, repedezett falak, önálló életet élő kupolák… - és még sorolhatnám, de ezt úgy is tudjátok az Eszterék blogjából.


Most hogy elolvastátok a történetemet, matekozhattok. Mennyi a ház ára, mekkora a négyzetmétere, s ez mennyiből jönne ki, és milyen komfortfokozattal. Hmmmm… Bizony, bizony. Izgalmas számokat fogtok kapni négyzetméterárként...

Gondolkozhattok és mérlegelhetitek az Élő Házak Kft. áldásos tevékenységét.
Senkit sem szeretnék megbántani! Csak a tényeket írtam le, valamint a saját személyes valóságomat, amit megéltem velük.

Még egy "apróság": az Élő Házak Kft. jelenleg nem tud felmutatni olyan dombházat, amit ők terveztek és egyben kiviteleztek volna. Egyedül a Zsizsik és Moly lett volna az - ami, mint tudjuk már nem az Élő Házak kompetenciája.
Illetve elindult Bánkon és Mogyoródon. Bár legjobb tudomásom szerint ott még csak az alapok vannak avagy nincsenek meg, hasonló elszámolási problémák miatt, mint Zsizsik és Molynál.
No meg az enyém lett volna…..
De hát ott LETT az a fránya VOLNA…
Ezek után joggal merül fel bennem a kérdés, hogy nem-e ugyanezt kezdték el velem is eljátszani, már a legelején?
A probléma nem a dombházzal, mint ideológiával van, hanem azzal a hozzáállással, amit ők ebben működtetnek. Remélem, nem sokáig!

A bizalomnak ára van - mondja a magyar közmondás.
Az én bizalmamnak közel 4MFt-os ára lett.
(a feleslegesen megvásárolt telek, kiásatott kút, kifizetett engedélyek, tervek, illetékek..)
ha csak pénzre fordítjuk, a többiről nem is beszélve.

Köszönöm, hogy elolvastátok soraimat!
A tanulságaimat leszűrtem. Talán nektek is tudtam segíteni, hogy ne essetek bele az Élő Házak (és azok tulajdonosai) valamint az Öko-buborék csapdájába, vagy olyan gödörbe, ami ezen az úton előttetek áll.
Sok sikert a további útkereséshez és megvalósításhoz!

Ha bármi kérdésetek van, írjatok ide, a Zsizsik és Moly blogra, és örömmel válaszolok rájuk.



Sziasztok!
Csilla "