Dombház GYIK - tények, tévhitek

A dombház újdonság? 

Nem. Több ezer éves építészeti megoldásról van szó, melyet szerte a világon mindenhol alkalmaztak, hol a meleg, hol a hideg ellen.

Az ember régen barlangokban lakott. Végre kijött belőle. Komfort, miegymás. Akkor minek menjen vissza?

Mert talán jelenleg ez az egyetlen építészeti forma, ami valamennyire legalább visszavezethet minket a természethez, amitől már jó ideje elszakadtunk. Nem az a normális, amiben most élünk. Ezt ideje lenne végre észrevenni...de ha valaki ezen nem tud túllépni, hát, ebben a házban is van összkomfort, vannak panoráma ablakok, tehetsz bele jakuzzit és házimozit. Főzhetsz benne pálinkát, vághatsz disznót az udvaron. Lehet benne amerikai konyhád, de jógázáshoz is kiváló. Egy dologban különbözik a hagyományos épületektől: sokkal élhetőbb.
A többi csak szájtépés olyanoktól, akik még életükben nem voltak ilyen épületben.


Magyarországon ismeretlen?

Nem. Hazánkban is számos ilyen ház található már, kisebb-nagyobb sikerekkel, de mind felépült, mindegyikben laknak.

Hóbort?

Annak, aki ilyen megfontolásból építi, mindenképpen. Egyébként nem.

Domborzattól függően bárhol felépíthető?

Igen. Felépítheted sík területen, de lankás, sőt lejtős vidéken is. Csak helyi szabályozás és talajösszetétel kérdése. Nem mindegy, hogy dinamittal kell-e kiásni az alapot.

Olyan, mint egy normális lakás?

Nem. Az IKEÁT is felejtsd el.

Tud autonóm lenni?

Igen. Megfelelő távolságban a közművektől, mindenképpen. Nem összekeverendő az earthship-pel.

Olyan, mint egy bunker? Jaaaj, de én nem akarok föld alatt élni...

Sokkal világosabb, mint a hagyományos épületek, mert itt a helyiségek jó részében felülvilágítók is biztosítják a  fény beáramlását az oldalsó ablakok mellett. Tehát, nem csak tetőablakok vannak, hanem minden helyiségnek vannak oldalsó ablakai is. Verhetetlen a fény mennyisége ezekben az épületekben.

Kell-e szellőztető rendszer?

Kellhet, de nem feltétlenül van rá szükség. Ha a felülvilágítók nyithatóak, ezek az oldalsó ablakokkal együtt egy tökéletes kéményhatást eredményeznek, amit semmilyen szellőztetőrenszer nem tud pótolni.

Műanyag vízszigetelés?

Nem. Használható már olyan vízszigetelési rendszer, ami természetesen szövött anyagból készül és bentonit por van a rétegek közé téve. Ez köztudottan a legjobb természetes vízzáró. Nem megy tönkre, nem tud megsérülni, élettartama örök, plusz egy nap. Ez az anyag a Budapesti Műszaki Egyetem vizsgálatain is bizonyított.

Energiatakrékos?

Mindenféle szempontból, rövid és hosszútávon egyaránt.


Tájba illeszkedő?

:-)

Lerövidült fűtési szezon?

Karácsonytól az első hóvirágig. Biztosan nem fogsz rohanni az olajradiátorhoz az első fagyos szentek beköszöntekor, de még akkor sem, ha szeptemberben 3 napnál tovább lesz véletlenül 15 fok.

Tovább tart az építése, mint egy hagyományos házé?

Ez a méretétől függ. Az összehányt lakóparki romhalmazoknál mindenképpen. Igen, még a passzív házaknál is tovább. De tudod, nekem az sem kéne...
De ha  legalább 1 évet nem szánsz egy ház felépítésére, akkor ne is várd, hogy hosszú távon jó társad legyen.

Nehéz hozzá megfelelő szakembert találni? 

Igen. Mint mindenhez, ha normális munkát szeretnél.

Munkaigényesebb, mint másfajta építkezések?

Csak bizonyos fázisokban. De sokkal szebb is. Az, aki ilyenen dolgozik, sosem fogja elfelejteni, mit alkotott.

Drágább?

Nagységrendekben gondolkodva egy hagyományos ház négyzetméter áraival kalkulálva biztosan nem ér csalódás. Okos megoldásokkal és egy jó csapattal, ez akár picivel kevesebb is lehet...

Nehéz berendezni?

Bútorokat minden házba tenni kell. Az előre gondolkodás, tervezés sok utólagos költségtől kímél meg - de ez minden építkezésre igaz. A "más" nem az jelenti, hogy drágább. Használjuk kicsit a fantáziánkat és rugaszkodjunk el az eddig megszokott bútorlapok világától. Azokon túl is van élet. És a hiedelmekkel ellentétben ebben a házban is vannak egyenes falak...

Engedélyezik a szakhatóságok?

Többnyire pozitívan állnak hozzá. Érdemes őket bevonni már a legelején a dologba.

Van kérdésed? Tedd fel nekünk!