2013. június 27., csütörtök

Keresztmetszet - hogyan képzeld el belülről?

Rétegek és egyéb staféták

A minap épp egy előadásra készülődtem. Azon gondolkoztam, hogyan fogom szavakba önteni a ház keresztmetszetét?
Sehogy.
Ezeket a tereket és formákat még élőben bejárni is sűrű dolog, beszélni róla pedig minden mértékben túlmutat az emberi elme 3 dimenziós képességein. 
Mivel mégis sokan kérdezitek tőlem, hogy milyen sorrendben készülnek el rajta a rétegek, gondoltam, hogy egy egyszerűbb ábrán mutatom be nektek.

Ez a keresztmetszet csak részben a mi házunk, jelentősen leegyszerűsítve. Leginkább a 3 legjellemzőbb teret láthatjátok rajta. Ez a külső térrel szoros kapcsolatban lévő földszinti "télikert" rész, ami a rajta lévő hatalmas üveg felületek miatt kisebb üvegházként funkcionál, a legalsó rész, amin nincs ablak - ezek amolyan kiszolgáló részek általában (gépészet, tárolók, stb.), illetve az ezen emelkedő emelti rész, ami az alatta elhelyezkedő fafödémre épül rá, itt találhatóak a szobák.
Ez egy domboldalba süllyesztett, emeletes dombház képe, ennél, legtöbbször egyszerűbb megjelenésekkel találkozhatunk. A sík vidékeken felépített dombházak hasonló bánásmódban részesülnek egyébként, azzal a különbséggel hogy ott vagy a teljes házat parapetmagasságig besüllyesztik földbe vagy földfelszínre építik és a földet ráhordva alakítják ki "domb" jellegét.

Az alábbi ábrán a felépített illetve ráhordott rétegek láthatóak. Ez nagyjából képet adhat arról, hogy milyen fázisokon megy keresztül a ház, amíg elkészül.
Természetesen ez igen leegyszerűsített az egyébként elvégzett munkálatokhoz képest, de a sorrend így világos lehet mindenkinek. És, hogy mi is van a föld alatt?...




Az alaptest elkészülte után felhúzzák a falakat. Az aljazatban alakítják ki a vízelvezetést, csövezést, fűtést - ami szükséges.
A fafödém illetve fa szerkezetek is megépülnek, amjd erre épül az emelti rész.
Ezután jön a hőszigetelés, majd erre a vízszigetelés, földfelhordás, belső munkálatok, nyílászárók és tárááám! Kész!
Tavasszal fűmag, bárány.
Ez, mint ahogyan a mi példánkból is látszik, egyáltalán nem egyszerű munka, bizony sok tanulnivalót tartogat.

Tanulunk.