2011. október 9., vasárnap

III. lecke: beépíthetőség, övezeti besorolások, illetékes műszaki osztály

Ha egyszer csak megtaláltuk álmaink telkét, ott állunk előtte, érezzük, tudjuk, hogy ez az, semmi nem választhat minket szét, akkor egy nagyon fontos dolgot még ellenőriznünk kell: ez pedig a helyi érvényes építési szabályzat az adott településen.
Minden teleknek van egy ún. övezeti besorolása, ami alapján első körben egy beépíthetőségi kategóriába sorolható. Innen lehet megtudni, hogy sufnit vagy palotát építhetünk egy kiszemelt telekre.
De hogy pontosak legyünk:

"Az övezeti besorolás a földterületek beépíthetőségi mértékét mutatja meg.
Az, hogy milyen övezeti besorolásba tartozik egy adott terület, szabályozza, hogy egyáltalán mit lehet (lakó, ipari, stb ...), milyen alapterületű, magasságú, és lakásszámú, és bruttó szintterületi mutatójú felépítményt lehet rá építeni.
" (Forrás: OTÉK 6.§)

Vagyis: mielőtt ész nélkül aláírjuk az adásvételt, érdemes meggyőződni arról, hogy az ingatlan valóban akkora beépíthetőséggel és besorolással rendelkezik, mint ahogyan azt mondták nekünk, ha nem, akkor derítsük ki, mennyi az. Érhetnek minket meglepetések.
Például a régi nevén zártkerti övezet. Míg például az egyik faluban ezen övezeti besorolású telek felszín alatti beépíthetőségének maximalizált mgassága 1 méter, addig ez a másikban már 1,5 méter. Most csak kiragadtam egy példát. Érzékeltetni szeretném, hogy mennyire eltérő lehet a szabályozás akár településenként, de néha még településen belül utcánként is változhat. Erre nagyon figyeljünk.
Ha megvan a szívünknek tetsző telek, következő utunk vezessen a helyileg illetékes műszaki osztályra és kérdezzük meg, mit szólnának egy ilyen házhoz. Nálunk volt olyan, ahol kerek perec megmodnták: ilyenre nem adnak ki építési engedélyt, mert mediterrán stílusú településképet szeretnének. Sok sikert...
Nekünk azonban szerencsénk volt. Nagyon pozitív tapasztalatokkal távoztunk a nálunk illetékes műszaki osztályról, rendkívűl nyitottak és készségesek voltak. Úgy éreztük ők is örülnek annak, hogy egy ilyen ház felépül a faluban. Ezúton is köszönjük!

Ehhez pedig az sem árt, ha addigra már kapcsolatban vagyunk az egész művelet atyjával, Az Építésszel.
Ugyanis ő lesz az egyetlen, aki ezekben az útvesztőben el fog igazodni és meg tudja mondani, mely szabályzat alapján, hol nem tudja felépíteni a házat és a kacifántosan megfogalmazott szabályzatból mi vonatkozik majd valóban ránk.

3. alapszabály: vásárlás előtt mindig egyeztessünk a helyileg illetékes építésügyi szakhatóságokkal, hogy megtudjuk, egyáltalán szóba jöhet-e egy ilyen ház az adott környéken vagy településen! Ha ezt elmulasztjuk, kellemetlen meglepetések érhetnek minket, amik miatt olyan kompromisszumra kényszerülhetünk, amit a legkevésbé sem szeretnénk...