2011. október 7., péntek

Miből választhatsz?

A piac óriási. Beláthatatlan. A klasszikus építési megoldásoktól a passzívház őrületen át a bátor alternatív próbálkozásokig (rönk-, gerenda-, vályog-, lomb-, szalma-, stb. házak) minden megtalálható. Neked csak el kell döntened, hová tartozol, aztán azt, hogy valójában hová szeretnél. A kettő nem ugyanaz.
A normál házépítés a klasszikus wienerberger tégla - bramac cserép együttes azoknak való, akik valóban félnek minden újtól és nem is akarnak/tudnak mást elképzelni. Nekik kellenek a radiátorkatalógusok tonnái vagy a mediterrán tetőcserepek ezernyi szín- és formaváltozatai. Nem erről írok majd.

A passzívház, mint olyan, jött, látott, győzött és nyugaton már rég rájöttek, hogy nem olyan jó, mint hitték,  amikor mi még csak most kezdjük majmolni úgy, hogy azt sem tudjuk igazán, mit takar. Csak hogy definiáljuk:
"A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer.
A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet biztosítása
megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.
A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, de azért valamilyen fűtésre szükség van. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik." (Azért ezt megnézném, miből találták ki...)További általános leírás itt.

No, számomra az egyik alapvető gond az volt, hogy nem lehet ablakokat nyitni. Ha élvezni szeretném a beáramló friss szellőt vagy egy friss nyári zápor után az esőillatot, akkor ugyan kinyithatom, de ezzel csak melót adok a házban elhelyezett légkeringtető rendszernek - amit nem mellesleg állandóan tisztítani, karbantartani kell. Fűteni pedig minden házban kell. Még egy passzív házban is. Itt, ha olyan helyen építkezik az ember, ahol van választása, akkor üljön le és gondolkozzon el vajon meddig akar még gázszámlát fizetni, amiről köztudott, hogy egyre drágább és egyre rosszabb a fűtőértéke is...?
Gondolkoztunk passzívházon. Nagyon sokáig ez volt az irány és úgy gondoltuk, jó lesz.
Végigbújtuk a témát, és mivel néhány évig akkor még Németországban éltünk, ellátogattunk egy olyan parkba, ahol készházakat állítottak fel, szám szerint 18-at. Ezek mindegyike kompletten be van rendezve, mintha csak otthon sétálgatna az ember. Ezen házak mindengyike alapvetően passzívház is, és a különböző megoldásokat igyekszik bemutatni, a geotermikus fűtésrendszerektől kezdve a napkollektoros vízmelegítésig. Egyébként amolyan némtes módon, félelmetesen jól meg van csinálva, egy ilyen Fertighaus Welt-ben tett látogatás után az ember tényleg meg van győződve arról, hogy pontosan ilyen házat szeretne. Mi is meg voltunk.

Egészen addig, amíg egy napon egy oldalt böngészve eszembe nem jutott egy régi emlék azokról a házakról, amiket kb. 15 évvel ezelőtt láttam egy falu határában. Akkor, azokat a furcsa alakú épületeket senki sm tudta hová tenni, egyszerűen csak bioházaknak hívátk őket. Google jóbarát, összegyűjtöttem pár képet és egy este, amikor jóuram hazaért, vacsora után elétettem.
- Ehhez mit szólnál?
Meglepetésemre felragyogott az arca.
- Ez olyan, mint egy hobbit ház!
Tulajdonképpen az volt.

És itt érkeztem el a blog születésének apropójához: hogy még többen megismerjék a földházakat.