2013. január 23., szerda

A téglagyártás - gyorstalpaló

A stabilizált préselt földtégláról

Szakmai rész következik.
A téglák helyben készülnek préseléssel.
Egy jobb sorsra érdemes gép segítségével, ennek kilétét itt most szándékosan nem osztanám meg a közönséggel. Pusztán vegyék ezt jóindulatnak, nem feltétlenül kell azon a kanosszán átmenni, amin mi átmentünk, és egyébként is úgy tartják, más kárán tanul az okos...
A gép maga jó. Kisebb-nagyobb döcögések minden szerkezetnél beleférnek, itt az üzemeltetői oldal hagyott nem kevés "miaf*sz?"-t maga után - ami miatt aztán mi is más irányba indultunk el.
Maga a technológia egyébként nem túl bonyolult.
Kell hozzá agyag. Ennek minőségét és összetételét tekintve -tól -ig mozog a skála a téglagyártásra alkalmasság tekintetében, mindenképpen érdemes egy vizsgálatot végeztetni vagy valahogyan megszakérteni a dolgot. Vagy egyszerűen csak fogsz egy marék agyagot vagy annak vélt földet és összenyomod a markodban. Ha kellőképpen összeáll, az már jó hír.
Kérdés: mi van, ha nincs agyag a telken?
Szerezz.
Ide vágó okoska: a téglák készülhetnek helyben kitermelt építőanyagból - ez a jelenlegi szabályozás szerint 50 km-es körzetet jelent az építkezés körül. Utána laborvizsgálatok, eredménnyel csatolva és már mehet is engedélyeztetésre a helyi műszaki osztályra az engedélyezési tervvel. És nem, nem kerül több millióba. Gyártói tanúsítással az engedély megszerezhető. Ez annyit jelent, hogy ha a gyártó rendelkezik gépi eszközzel, akkor az ezzel előállított termék bevizsgáltatható és ennek eredménye hivatalosan elfogadhatóvá
válik a helyi varázslóknál. Vagyis, ha van egy földtéglát préselő géped, van agyagod, préselsz belőle egy téglát, elküldöd laborba (töréstesztek, miegymás), akkor a hivatalos eredménnyel a kezedben magabiztosan állhatsz a szakhatóságok elé, hogy ebből szeretnéd kivitelezni a házat.

Végy egy gépet, ami hidraulikus nyomással présel. Végy hozzá néhány "szakképzett munkaerőt" - de egy mindenképpen kell, aki tudja, miért áll be a gép, mint a szög. A többiek meghatározott ütemben, de nem meghatározható munkakedvvel etetik a masinát, ami présel, majd kiadja a kész téglát. Ezeket aztán raklapokra teszik - ennek is megvan a hogyanja -, hogy száradni tudjon. A hőmérséklet és évszak függvényében ez 10 naptól akár 1 hónapig is eltarthat. Száradás után használható.

Ez azonban csak az alapelv. A hatás tovább fokozható: végy szintetikus úton előállított termesz enzimhez hasonlatos dolgot - nevezhetjük hangyanyálnak - megfelelő mértékben és töménységben keverd be vele az agyagot, majd ezután préselj belőle téglát. Bizonyos szélsőséges esetekben HILTI-gyilkos téglák is előállíthatóak ezzel a módszerrel.

Az már csak plusz érdekesség, hogy ezek a téglák ki is égethetőek - egyik lelkes munkaerőnk végzett egy
gyorstesztet az otthoni kemencéjében. Talán érzékelhető, hogy jelentős hozzáállásbeli különbséget is igényel a dolog, de erről már volt szó. Itt a Wienergerger nem nagyon rúg labdába. A ház megtartja a kiégetetlen téglák által az egyik legfontosabb jellegét és tulajdonságát: élő lesz.
Meghatározó és egyben zavarbaejtő érzés egy magonccal szembetalálkozni a mosókonyha belső falfelületén, amint éppen kicsírázik a frissen beépített téglából.